Har länge klurat
på det här med att äta kött vs att vara vegetarian – då lägger jag inga etiska
eller miljömässiga aspekter i frågan just denna gång, (för då vinner det
vegetariska alternativet utan motstånd) jag tänker på de hälsomässiga.
Proteiner
innehåller aminosyror vilka kroppen inte kan tillverka själv utan som måste
tillföras kroppen via kost, detta vet säkert de flesta. Animalier är
fullständiga proteiner dvs. de innehåller alla de livsviktiga aminosyror (8) vi behöver för att överleva. Vegetariska
alternativ innehåller ofullständiga proteiner vilket betyder att de behöver
pusslas ihop med varandra inuti kroppen för att bli fullständiga.
Jag har
själv alltid ätit kött men har inte undgått att se många braskande rubriker om
att detta orsakar cancer, att vegetarianer lever längre, att kött ruttnar i
tarmen, att vår mag- och tarmkanal inte är byggd för att bryta ner kött mm. Om detta
skulle visa sig stämma borde jag ju verkligen välja den vegetariska linjen. Jag har också läst ett antal böcker där man
anser att vi människor mår bäst av att äta vegetariskt/ vegansk och klarar oss
fint utan animalier. Dessa böcker hävdar också att vi historiskt nästan
uteslutande levt av vegetariska alternativ. Många har t.o.m. läkt ut allvarliga sjukdomar
som länge plågat dem via detta kostalternativ.
Sen har jag
också läst ett antal böcker som säger att vi människor är gjorda för att äta
kött, att vi behöver dessa proteiner och fetter för att må bra, att vi inte
klarar att ta upp näringen ordentligt ur växter, att det inte finns några
vegetarianer som mår helt ok, att vår mag- och tarmkanal tvärtom är alldeles
ypperligt anpassad till att bryta ner kött och att det där med att kött ruttnar
i tarmen bara är trams. Dessa böcker säger att vi sedan urminnes tider
huvudsakligen baserat vår föda på animalier.
Så vad
välja? Vilket alternativ ger den bästa hälsan för mig? Detta är något jag länge
funderat över och som har förbryllat mig. Båda sidor har bra och underbyggda
argument, så vem har rätt?
I den bok
jag läser ”The body shape diet” av Dr. Cass Inram har jag till min glädje
funnit en del bra svar på frågan som jag tänkte delge er. För det första
innehåller vår magsäck enzymer för att bryta ner såväl vegetalier som
animalier, vilket borde betyda att vi människor är allätare dvs. ska äta både
kött och grönsaker. Dr Cass säger i
boken att protein och kolesterol är oerhört viktigt för att kroppen ska må bra,
alla celler i kroppen är uppbyggda av dessa ämnen. De är också viktiga
byggstenar till alla våra hormoner – så har du problem med hormonerna är det
mycket viktigt att få i sig tillräckligt av detta. Äter du inte kött har du
också svårt att få i dig tillräckligt med vitamin A, D och B12.
Dr Cass
håller dock med om att det stämmer att köttätare dör tidigare och oftare får
cancer, men att orsaken till detta inte ligger i ATT vi äter kött utan VAD vi
äter för kött. Vi äter mycket hårt processat kött från sönderavlade djur som
proppats fulla med antibiotika och är uppvuxna i ohälsosamma miljöer och
uppfödda på mat de inte är gjorda för. Det är detta kött som vi blir sjuka av.
Att däremot äta ekologiskt kött från gräsätande djur är enligt läkaren bara
hälsosamt.
Han säger
dock vidare att det finns tillfällen då det kan vara bra att övergå till att
äta vegetariskt en period. Till exempel finns det många med allvarliga
sjukdomar som cancer som blivit mycket bättre och t.o.m. friska av att äta
vegetariskt. Dock bör man efter ett eller ett par år när kroppen avgiftats att
återgå till att äta kött. Detta eftersom kroppen behöver de komplexa aminosyror,
fetter och vitaminer som köttet innehåller för att må bra i längden. Dock är
det viktigt att tänka på att varje dag även inkludera mycket frukt och grönt i
kosten och inte bara kött. Detta eftersom även frukt och grönt innehåller
mycket vitaminer, mineraler och enzymer som vi behöver. De ämnen i kött som
ökar cancerrisken neutraliseras också av de antioxidanter som finns i
grönsakerna.
För att
sammanfatta det hela är det så anser alltså denna läkare att kött är mycket
viktigt att äta för vår hälsa, speciellt om du har problem med hormonerna. Det
gäller dock att äta kött av bra kvalitet. Det ska vara ekologiskt, oprocessat
och från gräsätande djur.
Jag tror själv
att det ligger mycket i det Dr Cass säger och kommer att forsätta äta kött
tills det att någon bevisar motsatsen för mig. Jag tänker redan mycket på att
det ska vara av bra kvalité, så där behöver jag inte göra någon stor
förändring. Jag väljer dock gärna liksom jag hittills gjort att äta vegetariska
alternativ någon dag i veckan.
Absolut, gräsätare ska äta gräs, höns ska äta de örter de brukar äta i sin naturliga omgivning osv. Då blir deras kött och ägg bästa maten även för oss människor. -- Dessutom tycker jag att pratat om att kött ruttnar i tarmen är konstigt, jag har lagt märke till att när jag äter bara kött och grönsaker luktar min avföring ingenting. Äter jag bröd, ris och i synnerhet bönor - då blir det stinka av. Så vad är det som ruttnar?
SvaraRadera-- Läste dessutom att detta fenomen även gäller Rovdjur, deras avföring är luktfri. Men vi vet ju hur det luktar i stall och lagård ...
Jag äter främst vegetariskt, men väljer och äta fisk ngn gång i månaden. Och mer behöver människan faktiskt inte äta kött. Kroppen lagrar nämligen. Men, främst blev mina magbesvär bättre. Vore suveränt om folk åt vegetariskt till vardags och kött till helgen. I miljösynpunkt alltså..
SvaraRaderaJag har förstått det som att röttkött innehåller Östrogen som inte är bra för oss med endometrios att äta. Därför äter jag viltkött, fisk och fågel och endel vegetariskt.
SvaraRadera