tisdag 4 december 2012

Skölj dina bihålor

Näsan är inte enbart till för att andas med, den är också ett reningsverk som städar bort virus, damm, bakterier, pollen föroreningar mm. så att dessa ämnen inte kommer in till lungorna. Mycket av detta skräp filteras istället bort till bihålorna. Många har problem med bihålorna och får ofta bihåleinflammation. Då kan man vara hjälp av att skölja näsan med en näskanna eller en "nässpruta" som jag har (se bild). Genom att skölja näsan med denna finurliga lilla tingest regelbundet städar du bort det skräp som samlas i bihålorna, vilket förhoppningsvis leder till att du håller dig friskare.

Jag tycker själv att det känns underbart att andas efteråt, luften känns renare och det känns som om man får i sig mer syre.

Så här gör du: Blanda ihop koksaltlösning (jodfritt salt), ta ca 1 tsk salt till en liter vatten. Se till att vattnet är fingervarmt eftersom det känns mest behagligt. Fyll sprutan med vatten. Luta dig över handfatet, spruta upp koksaltlösningen i ena näsborren. Vattnet åker då via bihålorna ut genom andra näsborren tillsammans med allt skräp i din näsa. Upprepa proceduren genom andra näsborren.

Första gången man gör detta tror man att det ska vara jätteläskigt, men det är faktiskt inte särskilt obehagligt. Din näsa kommer att tacka dig efteråt.

3 kommentarer:

  1. Var hittar man en sådan spruta?
    Lotta

    SvaraRadera
  2. När jag är riktigt täppt brukar inte vanlig spolning hjälpa. Då håller jag för den sidan där vattnet rinner ut tills att det ploppar till som när man tryckutjämnar. Efter det så sköljer det ur mycket bättre.

    SvaraRadera