fredag 4 januari 2013

hormonproducerande körtlar del 1: Thymus/ brässen

Eftersom det är lite si och så med mina egna hormoner läser jag mycket om detta för att försöka hitta vägar att balansera dem på ett naturligt sätt. Det finns i kroppen 12 hormonproducerande körtlar. Jag tänkte skriva lite om några av dem.

Thymus är ett organ i immunsystemet som sitter högt upp i bröstkorgen. Det är en körtel med viktiga funktioner under utvecklingen av immunförsvaret tidigt i människans liv. Efter puberteten tillbakabildas detta organ och blir mindre, men finns kvar hela vårt liv och gör ett viktigt jobb. Huvudgörat för denna körtel är att producera hormoner som aktiverar immunsystemet. Thymushormonerna aktiverar nämligen kroppen att tillverka vita blodkroppar, här mognar också T-celler och lymfocyter vilka även de ingår i immunförsvaret. Thymushormonerna agerar som kroppens egentillverkade antibiotika som städar bort farliga bakterier och virus.

För att thymuskörteln ska klara av att göra sitt jobb behöver den zink. Vid zinkbrist kan man därför få problem med immunförsvaret. Zinksalva är ju något man kan stryka på huden vid sår för att hjälpa läkningen. Detta är alltså anledningen.

Thymuskörteln är mycket känslig för gifter av olika slag. Enligt Dr Cass Ingram är den extremt känslig för gifter i vaccin. Upprepade vaccinationer kan förgifta denna körtel och orsaka problem med immunförsvaret som blir skadat. Jag själv klurar på om detta är det som orsakat den epedemi av narkolepsi som verkar vandra i svininfluensavaccinets fotspår...

Strålning är också något som påverkar denna körtel negativt. Detta är något som den som genomgår upprepade röntgenundersökningar eller strålningsterapi bör ta med i beaktningen. Det är då extra viktigt att hjälpa denna körtel med naturliga preparat för att den ska klara att göra sitt jobb trots påfrestningarna.

Oljor utvunna från ekologiska örter hjälper till att aktivera och läka thymusen: till exempel kan olja från vild oregano, lavendel eller salvia smörjas in på övre delen av bröstkorgen där organet sitter, gärna på kvällen. Man kan även ta 2-3 droppar av vildoreganon om dagen oralt för ytterligare effekt. Som många säkert känner till är det även bra att äta saker som innehåller C-vitamin för att hjälpa immunförsvaret - se då helst till att få i dig detta på naturligt sätt eftersom detta är lättast att ta upp för kroppen. Om du tar tillskott med C-vitamin eller äter det naturligt i frukt, tänk också på att kroppen bara klarar att ta upp en viss del i taget. Det är alltså lönlöst att en gång om dagen ta en jättedos med C-vitamin, kroppen kommer då bara att ta upp en bråkdel och du kissar ut resten. Ta istället C-vitaminet i flera mindre doser under dagen.

Att på detta sätt hjälpa immunförsvaret är både ofarligt och viktigt eftersom de flesta av oss idag är överlastade av gifter från omgivningen.

Här kan du köpa oreganooljan: http://www.clearlife.se/ekologisk-oregano-olja-p-608-c-253.aspx


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar