fredag 26 oktober 2012

Syra/bas-balansenÄr din inre sjö försurad?
Syra-basbalansen är en av kroppens absolut viktigaste jämvikter. De flesta människor är liksom våra sjöar försurade. PH mäts från en skala från 0-14, om ett ämne är helt neutralt har det PH 7. Värden över 7 är alkaliska eller basiska, de under sju är sura. Syror är ämnesföreningar som avger vätejoner och baser är sådana som tar emot.

Din kropp är skapad för att fungera inom ett mycket smalt PH-omfång. Optimalt ska ditt blod vara något alkaliskt och ungefär ha PH 7,365. Orsaken till detta är att alla kemiska reaktioner i din kropp styrs av enzymer som är helt beroende av kroppens PH-värde. Dessa små arbetare gör sitt jobb bäst vid ett neutralt värde. Kroppen kan själv reglera PH-värdet genom att utsöndra överskottsyrorna genom lungor, hud och njurar men blir belastningen för stor (vilket är vanligt med vår kosthållning) kan inte kroppen själv rena sig från alla syror. Dessa syror lagras då istället i våra vävnader och organ. Även en liten förändring i blodets PH-värde åt något håll skapar stress för kroppen med obalalanser och diverse symptom som följd. Till slut kan kroppen inte längre fungera tillfredsställande och sjukdomar uppstår.

Sjuka människor är nästan alltid försurade eftersom PH-balans påverkar samtliga funktioner i kroppen. Symptom kan vara allt från rinnande näsa till hudutslag, halsbränna, låg energi, inflammation, dålig cirkulation, försvagat immunförsvar, halsbränna, dålig cirkulation, kronisk utmattning. Allvarliga sjukdomar som cancer, fibromyalgi, reumatism, gikt och colon irritable kan också ha sin ursprungskälla i en sur kropp. De flesta sjukdomar blir bättre om du balanserar ditt PH-värde.

En försurad kropp skapar en perfekt grogrund för bakterier och svamp.

Med dagens kosthållning är det mycket lätt att bli försurad eftersom mycket av den mat vi äter är syrabildande. Stress är också något som ökar syran i kroppen, men det är väl ingen som är stressad idag ;) ?  Stress frigör nämligen syrabildande hormoner som kortisol och adrenalin vilket med tiden förorenar din kropp. Även brist på motion, cigaretter, droger och ilska kan göra dig försurad.

Exempel på syrabildande mat: Alkohol, kött, mejeriprodukter, salt, jäst, vinäger, kaffe, socker, vitt bröd, pasta, ris.

Exempel på basbildande mat: Avokado, citron, gröna grönsaker, linser och baljväxter, mandel, paranötter, linfrön, alger, groddar

http://carlg.org/nyttigmat.html - på denna adress kan du läsa mer om syra/basbalansen, här finns även en lista på mat som är syra respektive basbildande.

Eftersom kroppen har svårare att göra sig av med syror än med baser rekommenderar läkaren som skapat detta begrepp (Ragnar Berg) att du äter 70% basbildande mat och 30% syrabildande. I en klassisk västerländsk diet är det oftast tvärtom. Det är också viktigt att påpeka att vi behöver en viss del syrabildande mat för att må bra. Ytterligare en sak du kan göra för att basa kroppen är att se till att du får i dig tillräckligt med kalk eftersom detta hjälper att neutralisera syrorna, tänk på hur vi gör i naturen med försurade sjöar. Clorella är ett annat bra tillskott som hjälper till att basa kroppen.

Du kan själv kontrollera ditt PH-värde med hjälp av PH-stickor som du köper på hälsokostaffären, jag tror också att dessa finns på apoteket. På denna adress kan du köpa dem på nätet: http://www.ortagubben.se/phpapper-p-1386-c-178.aspx PH-värdet varierar i kroppen, blodet ska som jag redan skrivit vara nästan neutralt. Vaginan bör ha aningen surt PH-värde och i magsäcken är det mycket surt (1,6-2,4).

Du kan testa PH-värdet på ditt eget saliv eller din urin. Saliven varierar mycket beroende på vad du ätit men bör vara något alkaliskt alltså 7 eller något över. Det pålitligaste sättet att testa ditt PH är att göra det i urinen. Värdet i morgonurinen bör ligga på 6,5 eller lägre. Håll stickan i urinstrålen i 1-2 sekunder och vänta därefter ca 10 sekunder till för att avläsa resultatet. Eftersom värdet kan skifta beroende på tid på dygnet och vad du ätit är det bra att göra testet varje dag under samma tid på dygnet under någon vecka för att på så sätt få ett medelvärde. Visar testen att du är försurad bör du alltså överväga att äta mer basbildande kost.8 kommentarer:

 1. Tack för denna intressanta upplysningen och länkarna! Syra-basbalansen är högaktuell för mig och denna informationen kommer att vara till stor hjälp när jag skall basa min kropp! Nu skall jag beställa PH-stickorna på Vattumannen, hade köpt på apoteket och de var 1-14, inte lätt att få rätta resultat ;)
  Jag kommer att bli en trogen läsare av din blogg! Tack ♥

  SvaraRadera
 2. vad roligt att du uppskattar det jag skriver :)Tror också att basandet av kroppen är en av grundstenarna för att få den frisk igen

  SvaraRadera
 3. Jätteintresant. Har läst om detta förut och tror stenhårt på det. Bara att det är så svårt....jag är lite för lat tyvärr, att ta tag i det hela. Men det kommer, är ju jätteintresserad på hur kosten påverkar oss. Kul att du tog upp det, nu blev jag inspirerad igen.
  Min syrras kille har tydligen fått det tipset att äta så då han har ryggproblem, och att det skulle ha försvunnit. Tycker det också är mycket intresant och ska prata mer med honom när vi ses. Dom bor utomlands, så jag har inte träffat honom än, bara hört från syrran.

  Ha en skön helg!!

  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett enkelt sätt att få i sig mycket basgörande mat är att göra gröna smoothisar till frukost, gott, nyttigt och massa bra saker för kroppen. Framför allt är det så himla enkelt att få till.

   Radera
 4. Varför ska morgonurinets pH ligga på 6,5 eller lägre i en lätt basisk kropp? Låter bakvänt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stod så i boken jag läste, men jag klurade också lite på detta när jag skrev det eftersom jag också tänkte att det var ologiskt. Jag tror att det kan vara så att urinen är sur i sig själv, alltså ska vara någor surare än resten av kroppen, precis som det ska vara i magen och slidan. När jag kollade runt lite på nätet stod det iofs lite olika värden, allt mellan 7.0 och 6.5. Det står också att under 6.0 innebär försurning. Så här stod de på en hemsida:

   För att få en tillförlitlig uppfattning om sin syra-bas balans bör man testa pH-värdet på
   morgonen före frukost i både saliv och urin. För genomsnitts- individen bör
   morgonens pH-värde i saliven vara 7,0 eller högre, och i urinen 6,5 eller lägre.
   -Om pH-värdet i saliven är 7,0 och i urinen är 6,0 eller lägre är personen belastad.
   Det bildas mycket syror men njurarna hinner med att kompensera och filtrera ut
   syrorna.

   -Om pH-värdet i saliven är lägre än 6,8 är personen försurad oberoende av urinens
   pH-värde.
   Njurarna hinner inte med att kompensera och syrorna stannar kvar i kroppen och
   belastar organen.

   -Om pH-värdet i saliven är 6,5 eller lägre samtidigt som Ph-värdet i urinen är 6,5 eller
   högre är personen allvarligt försurad. Njurarnas förmåga att kompensera och filtrera
   ut syrorna är mycket dålig och syrorna stannar kvar i kroppen med stark belastning
   som följd.

   om någon vet mer om detta får ni gärna komma med input

   Radera
 5. Hej,
  Jag har läst att man inte ska mäta ph-värdet på den första morgonurinen men däremot under nästa gång man kissar. Det var någonting med att den första morgonurinen hade varit i urinblåsan hela natten. Och när jag läste detta stod det också att ju närmare man kom 7.365 desto bättre var det.

  Hälsningar
  Kristin Hellström

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack för feedbacken! verkar vara många olika bud om detta och inte så enkelt som jag först trodde, så som det är med det mesta inom denna värld :)

   Radera