måndag 11 februari 2013

Viktiga små enzymer


Upp till 95% av din kropps verksamhet är beroende av mineraler. En av mineralernas viktigaste uppgifter är att hjälpa till att bilda enzymer. Enzymer är små katalysatorer som sätter igång mängder av viktiga reaktioner i din kropp, det finns tusentals av dem i kroppen och de hjälper till med precis allting från att smälta din middag till hjärnans funktioner till läkning och avgiftning.

Det finns två huvudtyper av enzymer: matsmältnings- och ämnesomsättningsenzymer. Matsmältningsenzymer bryter ner maten i enklare och mindre beståndsdelar vilka är lättare för din kropp att absorbera. Matsmältningen börjar samtidigt som du stoppar maten i munnen. Det är en process som involverar saliv, mage, tolvfingertarm, bukspottskörtel och tunntarm. Alla dessa organ utsöndrar olika enzymer som bryter ned maten på olika sätt längst med vägen. Om tillräckliga mängder enzym inte finns vid något stadium, halkar maten bara vidare och blir dåligt smält, detta leder i sin tur till att vi inte tar upp alla nyttigheter som finns i maten utan de bara passerar utan att göra någon nytta.

När vi tuggar bildas enzymer i saliven, ju mer och noggrannare du tuggar, desto fler av dessa enzymer produceras. Att tugga ordentligt hjälper alltså matsmältningen både genom att maten i sig själv blir mer bearbetad men också genom att massor av fler enzymer kan hjälpa till vid matsmältningen – dubbel vinst. Många av oss har för få matsmältningsenzymer, då behöver immunförsvaret rycka ut och extraknäcka som matsmältare. Detta leder i sin tur till att immunförsvaret inte kan göra sitt jobb lika effektivt, därför är det av största vikt att se till att kroppen kan skapa tillräckligt med enzymer bl.a. genom att tugga.

Enzymer är både PH och värmekänsliga, om du värmer maten över 47 grader dör enzymerna. I kokt, stekt och grillad mat finns det alltså inga enzymer. Det är därför det är så viktigt att varje dag äta ordentligt med råa grönsaker och rå frukt – eftersom du då hela tiden fyller på förrådet med enzymer ytterligare. Om du inte äter tillräckligt med enzymer tvingas kroppen själv tillverka fler matsmältningsenzymer för att klara av bördan av att smälta maten. Problemet är då att kroppen inte har hur mycket energi som helst – den måste helt enkelt välja – om jag tillverkar fler matsmältningsenzymer måste jag minska på tillverkningen av ämnesomsättningsenzymer. Ungefär som du på ditt arbete, om du tvingas göra mycket mer av en arbetsuppgift, har du mindre tid att göra en annan. Genom att fylla på med växters redan färdiggjorda enzymer ger du din kropp lite välförtjänt rast eftersom den då inte behöver tillverka lika många själv, du sliter helt enkelt inte lika hårt på kroppen.

Om din kropp är som ett bankkonto så är enzymerna pengar, om du bara gör uttag är det snart tomt på kontot, men ju mer du sätter in, desto rikare blir du!

Vad gör då ämnesomsättningsenzymerna? Jo, de ligger bakom varje biokemisk reaktion i dina biljoner celler, de bildar blod, vävnader och organ. De reparerar kroppen, ser till att du håller temperatur, vätskebalans och blodtryck på lagom nivå efter yttre omständigheter. De producerar din energi och avlägsnar restprodukter – det är med andra ord hyfsat viktigt att ha tillräckligt antal även av dessa enzymer… Om maten innehåller tillräckligt med enzymer kan alltså bukspottskörteln lägga mer krut på att tillverka ämnesomsättningsenzymer som hjälper till att reparera, avgifta, föryngra och underhålla din kropp.

Hoppas du genom detta lilla inlägg nu förstått vikten av att tugga ordentligt samt att varje dag äta råkost.

3 kommentarer:

 1. Bra förklarat!
  Nu får jag börja TUGGA ordentligt. man slänger ju i sig maten , mer eller mindre. usch !!

  SvaraRadera
 2. Vad jag förstår uppmuntras matspjälningsenzymerna via tuggning. Alltså det handlar inte om att tillföra enzymer utan att uppmuntra de redan befintliga enzymerna i matspjälkningssystemet via tuggning och just därför borde det vara bra med grönsaker (som behöver tuggas).

  Att grönsakerna i sig skulle tillföra enzymer; var kommer den infon ifrån?

  SvaraRadera
 3. Den informationen kommer från boken - den galna sexiga dieten av Kris Carr

  SvaraRadera