torsdag 15 november 2012

Weston Price

Under de senaste 200 åren har vår kosthållning förändrats radikalt. Våra gener är dock stort sett identiska. Under 4 miljoner år var vi människor jägare och samlare, vi åt nötter, frön, bär, frukt, fisk och kött. För 8-10-tusen år sedan blev vi jordbrukare och mjöl och mjölkprodukter blev då en stor del av vår diet.

De senaste 200 åren har finmalt mjöl, raffinerat socker och tillsatser tillkommit till vår dagliga kost och frågan är vad dessa okända ämnen och mängden av dem gör med våra kroppar? I sverige åt vi år 1700 0,1 kg socker per person och år, år 1750 var mängden 4 kg, dagens siffra har ökat till häpnadsväckande 40 kg socker per person och år. Våra urgamla gener är gjorda för en mindre mängd socker och inte det bombardemang av ämnet många av osss idag torterar våra kroppar med. Det samma gäller tillsatser, dessa ämnen är helt okända för våra kroppar vilket gör att kroppen hela tiden måste arbeta med att rena oss från det vi äter och som egentligen ska nära oss. Detta blir en stor påfrestning och belastning för hela systemet vilket slutligen kommer till uttryck i diverse krämpor och sjukdomar.

Min åsikt är att de flesta sjukdomar vi bär på är orsakade av felnäring och undernäring. Många av oss är undernärda trots att vi är överviktiga eftersom vi proppar i oss massa energi men ingen näring. Detta gör att kroppen skriker efter mer energi eftersom den inte får i sig de ämnen den behöver för att fungera optimalt, och så äter vi ännu mer felaktigheter, och så är den onda cirkeln igång. Det som är positivt är att vi genom att börja äta rätt kan vrida tillbaka den onda cirkeln och laga våra kroppar igen. Jag själv tror att vi kan bota de flesta sjukdomar genom att nära kroppen med det den behöver.

På 1930-talet fanns det en banbrytande forskare inom näringsområdet som hette Weston Price. Han var tandläkare och hade sett att människor med bred käke, hade färre infektioner, allergier och hål i tänderna. De som hade smalare käke och sneda tänder var oftare mer sjukliga. Han funderade över hur detta kunde komma sig och började en expedition världen över för att besöka urbaniserade/ isolerade befolkningar. Väl där undersökte han deras kost, hälsa och fysik.

Det intressanta var att dessa folkgrupper åt väldigt skiftande kost. Massajerna i Afrika åt nästan uteslutande rått kött, blod och mjölk. Inuiter på Grönland åt fisk, säl och annat från havet. I avlägsna byar (på den tiden) i Schweiz åt man mycket bröd och mjölk. I diverse stammar i Sydamerika levde man nästan enbart av vegetarier. Det gemensamma var dock att de var mycket mer friska och inte drabbades av samma sjukdomar som oss i västvärlden. De hade breda ansikten med plats för alla tänder, vilket ledde till att dessa var raka och vita. De hade heller inga hål i tänderna.

Ursprungsbefolkningarnas kost innehöll i jämförelse med  den västerländska:
 • Inget raffinerat socker
 • Färre kalorier men mer näring
 • Inga raffinerade produkter (halvfabrikat eller tillsatser)
 • 10 gånger högre halt av A/D- vitamin
 • 5 gånger mer B-vitamin
 • 5 gånger mer C-vitamin
 • Fler mineraler och vitaminer generellt

Han besökte också folkgrupper som övergått till en mer västerländskt influerad kost. Bland dessa människor dök åter sjukdomar som diabetes, cancer och hjärt/kärl-sjukdomar upp, något som lyst med sin frånvaro hos de isolerade folkgrupperna. De hade liksom hans patiener också oftare snea tänder med hål i. Det var alltså livsstilen och inte generna som var avgörande för hälsan.  Weston ansåg att det var kosten under uppväxten som avgjorde huruvida våra huvuden växte sig tillräckligt breda för att tänderna skulle få plats, något som alltså korrelerade med god hälsa.

Detta kan idag anses rätt så kontrovesiellt, men efter att ha läst en hel del om hans forskning tror jag själv att det ligger mycket i det han kom fram till. Det som är viktigt att ta med sig tycker jag är att vi inte är offer för våra gener utan hur vi väljer att leva avgör vårt öde. Med de sagt vill jag tillägga att generna så klart också har viss betydelse. Jag själv känner i alla fall en oerhörd skillnad på hur jag mår, beroende på om jag ätit saker som är bra för mig eller inte.

Det vi ska ta med oss från Westons arbete är att vi kan äta många skiftande saker och må bra, så länge de är oprocessade och ekologiska och innehåller saker vår kropp vet hur den ska hantera (dvs. inga tillsatser eller hel/ halvfabrikat). Vad du själv mår bäst av, vegetariskt, veganskt, LCHF, raw-food, paeoitisk kost eller något annat, det känner du nog bäst själv. Jag som inte äter mjölprodukter känner tex direkt om jag fuskar någon gång att jag blir trött, dålig i magen och svullnar. Det samma händer om jag dricker mjölk eller äter massa socker. Därför har jag insett att för just mig är det bäst att unvika dessa produkter, så behöver det inte vara för alla, det är detta som är det fantastiska med oss människor.

Här kan du läsa mer om Weston Price: http://www.westonaprice.org/

Kan också varmt rekommendera denna föreläsning om Westons forskning: http://www.youtube.com/watch?v=p3ehzZ3yNyw&feature=related

2 kommentarer:

 1. Intressant det här med tänder; jag har själv blivit av med två tänder i överkäken som drogs ut på grund av att de inte fick plats (påstods det). Har senare fått veta att det går att göra ansiktsrörelser som gör att att alla tänder får plats.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det Mona, tror dock att det kan ligga en hel del i detta, kosten är ju grundstenarna som avgör hur vi växer, får kroppen fel näring kan den inte byggas lika bra

   Radera