torsdag 1 november 2012

Boktips: Grönt för livet

efter att ha fått denna bok rekommenderad av både en på facebook och en kompis till mig gjorde jag slag i saken och köpte den. Jag har inte ångrat inköpet.

Författaren Victoria Boutenko och hennes familj led av dålig hälsa. Hennes man hade hypotyreos och ledgångsreumatism och läkaren ansåg att han skulle dö inom 2 månader om han inte opererade bort sin sköldkörtel. Själv hade Viktoria stora problem med hjärtat och var kraftigt överviktig. Deras två barn hade astma respektve diabetes. De sökte med ljus och lykta efter en alternativ metod som skulle kunna hjälpa dem och fann slutligen raw food (= att endast äta mat som ej är upphettad över 47 grader, detta medför att alla enzymer, vitaminer och mineraler finns kvar när vi äter dem). Att äta på detta sätt hjälpte familjen enormt och de blev alla mycket bättre och återfick hälsan. Men efter några år kunde Victoria känna hur hennes hälsoförbättringa stannade av och till och med gick tillbaka igen. Hon blev frustrerad och rådvill. Vad göra...?

Hon tänkte att mest logiskt borde vara att vi åt det som våra kroppar är designade att ursprungligen mumsa i sig. Hon började då att studera chimpanser och deras diet. Chimpanser har till 99.6% samma DNA som oss människor, därför vore ett logiskt antagande att vi borde äta likt dem. Hon insåg också att hon trots allt åt väldigt olikat dem. Deras kost bestod nämligen till största dele av bladgrönt och frukt.

När Viktoria började studera innehållet i olika bladgrönsaker insåg hon vilken hälsokälla dessa var. De innehöll mängder av de nyttigheter våra kroppar törstar efter. T.ex. finns det 33 IU A-vitamin i 100 g morot, medans det i samma mängd mortotsblast finns över 6000 IU - en otrolig skillnad. Bladgrönsakerna var inte bara en god källa till diverse vitaminer och mineraler och omega 6. Genom att äta bladen kunde även saltsyreproduktionen i magen öka - många har för lite saltsyra vilket gör det svårt att smälta maten samt att ta upp näringen ordentligt. Faktum är att många äldre som börjar visa symptom på demens kan bli hjälpta av saltsyra och mer B-vitamin. Detta eftersom vi utan tillräckligt med saltsyra (denna produktion minskar med åldern)  inte kan ta upp b-vitamin. B-vitaminbrist leder bl.a. till dåligt minne.

Victoria började mixa de gröna bladen tillsammans med frukt för att få ihop en välsamakande smoothie och började tillsammans med sin familj att dricka dessa varje dag. Hon märkte snart en avsevärt förbättran av hälsan och energin, det samma gjorde hennes familj.

Jag kan verkligen rekommendera denna lättlästa och insiktsgivande bok. Jag stoppar numera själv i mycket större mängd av olika gröna blad i min dagliga morgonsmoothie och håller mig mätt och glad på detta. Ytterligare en sak som jag märkt är att trots att min mage är mycket känslig protesterar den inte ett dyft mot denna dryck.

härt kan ni köpa boken och läsa mer om den: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197992615

3 kommentarer:

  1. Spännande! Är usel på att läsa böcker men vilka gröna blad rekommenderas. Och har du lite recept på smothisar skulle de va kul!:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alla gröna blad, tex spenat, ruccola, romansallad, magold, bladselleri, persilja, citronmeliss, dill, basilika.

      Detta brukar jag ha i min smoothie: Något bär (blåbär/hallon/jordgubbar/tranbär e.d.), banan eller avocado för mättnad och något bladgrönt. vill du ha lite mer sötma kan du ka i honung.

      Sen har jag även i andra nyttiga saker så som linfrön, chiafrön, vetgräspulver, brännäslepulver, kokosfett, hampapulver,riven kokos, gurkmeja - ja fantasin sätter gränser - jag varierar lite mellan dessa enkelt sätt att få i sig massa nyttigheter.

      Radera
    2. http://alltomyoga.se/2010/03/30/gron-smoothie-av-victoria-boutenko/

      på adressen ovan står mer om boken och även ett gäng av recepten finns med

      Radera