lördag 3 november 2012

Stress


Under många miljoner år har vi mänskliga varelser levt under likartade förhållande. Våra kroppar och hjärnor har under lång tid utvecklats och anpassats för att vi på bästa sätt ska överleva. När vi levde som jägare på savannen lurade dagligen faror som hotade vår överlevnad. Vår kropp skapade då en finurlig mekanism för att överleva farliga situationer, nämligen stressreaktionen.

När en fara hotar reagerar vår kropp omedvetet för att få oss att prestera på max under några korta ögonblick. Vi kunde välja mellan att fly eller kämpa, eller om det var riktigt illa, att spela död. När vi spelar döda anser vi att situationen är så pass överväldigande att vår största chans att överleva är att låtsas vara ett osmakligt lik. Detta händer ofta när stressen blir överväldigande, vi drar oss då gärna undan från omvärlden.

 Här följer ett par exempel på vad som händer inne i kroppen när vi blir stressade:

·         Genomblödningen i musklerna och hjärnan ökar för att få dig snabbare, starkare och reaktionssnabb.

·         Genomblödningen och aktiviteten i mag/tarm-kanalen och könsorganen minskar eftersom dessa inte behövs för överlevnad.

·         Din lever släpper ifrån sig den glukos som lagras där för att ge dig en extra enerigboost vilket gör dig starkare gör en stund. Alla dina depåer av energi töms för att överleva denna farliga situation.

·         Luftvägarna vidgas och andningsfrekvensen ökar, andningen blir också ytligare.

·         Pupillerna vidgas för att du ska kunna se bättre från alla håll.

·         Alla sinnen skärps och du kanske hoppar till för minsta ljud.

·         Blodets levringsförmåga ökar och ytliga blodkärl drar ihop sig för att minska risken för blodförlust vid skada.

·         Blodtrycket och hjärtfrekvensen ökar.

·         Immunförsvaret aktiveras för att förebygga infektioner eftersom risken för sårskador nu är stor.

·         Endorfiner utsöndras för att vi inte ska känna smärta.

·         Stresshormoner som kortisol utsöndras. Dessa gör bl.a. att blodtrycket ökar och vi blir mindre känsliga för insulin.

·         Vi svettas i händer och fötter för att lättare få fäste i ett träd som vi kan rädda oss upp i.

·         Vi spänner muskler för att skadas mindre om vi skulle bli rivna eller få en pil skjuten på oss.

När man tänker efter är det fascinerande att tänka på vilket otroligt komplicerat system vår kropp har för att rädda oss ur farliga situationer. När detta system är på under korta stunder är det också gynnsamt för oss. Vi behöver en balans mellan stress och lugn för att må bra. Problemet idag är dock att många av oss inte lyckas bekämpa eller springa ifrån lejonet på savannen utan detta system är ständigt påslaget i vår kropp vilket gör att den töms på energi och oåterkalleligen bryts ner.

När våra förfäder hade undkommit lejonet varvade de ner och pustade ut. I dagens samhälle är vi ständigt påkopplade och inte lika bra på att varva ner från vår stress.  Att ha många järn i elden och ständigt vara på språng är något som ses som positivt och många ser upp till människor som lever på detta sätt. Denna norm är ett stort samhällsproblem eftersom den gör oss sjuka. Tills för några år sedan var jag själv en av dessa människor. Jag var stolt över min fullklottrade almanacka och mådde dåligt om jag inte ständigt var aktiv. Detta slutade med att jag höll på att bränna ut mig. Detta eftersom det dagens samhälle finns det oändliga möjligheter, du blir aldrig färdig, det finns alltid något nytt att lära sig eller något du kan bli bättre på. Jag har numera lärt känna min kropp så bra att jag vet när den viftar med röd flagg och vill att jag lugnar ner mig, jag vet också nu att jag måste lyssna på den om jag vill må bra. Vad händer då med en kropp som lever i ett ständigt gaspådrag och aldrig får chansen att återhämta sig? Här följer några exempel:

·         Vi får massa näringsbrister eftersom kroppen hela tiden tömmer sig på resurser när vi är stressade.

·         Det blir en obalans mellan nedbrytande (stress) och uppbyggande (vila) system i kroppen, vi behöver en balans mellan dessa för att må bra.

·         Stress leder ofta till dålig sömn (det går ju inte att sova när vi är hotade till livet). Under sömnen sker mycket återhämtning och tillväxthormoner som lagar kroppen arbetar för fullt, detta gäller även hos vuxna. Den störda sömnen gör att dessa hormoner inte får chansen att göra sitt jobb.

·         Långvarig okänslighet för insulin kan leda till metabola syndromet och slutligen diabetes.

·         Den allmänt ökade spänningen i kroppen gör att vi till slut får värk i kroppen.

·         Produktionen av könshormonenr minskar och vi blir mindre fertila.

·         Eftersom stress minskar blodförsörjningen till mage och tarm får vi ofta mycket problem med den vilket leder till ytterligare näringsbrister.

·         Ständigt ökat blodtryck ökar risken för hjärtproblem. Eftersom blodet koagulerar snabbare ökar också risken för infarkt och stroke.

·         Immunförsvaret blir uttröttat av att vara ständigt påslaget vilket leder till att vi blir mer infektionskänsliga.

·         Om vi spelar döda sparar vår kropp på all energi utan att förbruka något, vi blir sugna på att äta massa onyttigt för att samla mer energi, detta för att vi ska vara så starka som möjligt vid en eventuell ”slutlig kamp”.

·         Ständigt för höga nivåer av stresshormonet kortisol elder till att balansen i kroppen rubbas. Kroppen försöker då kompensera genom att minska kortisolet vilket kan leda till störningar i minne och koncentration eftersom kopplingarna mellan nervcellerna temporärt förstörs. Vi blir också nedstämda och mer mottagliga för autoimmuna sjukdomar (ex. ms, reumatism och hypotyreos), eksem och allergier.

·         Man kan också (som jag) drabbas av att binjurarna som tillverkar kortisolet till slut blir utbrända av att ständigt gå på högvarv – de klarar inte längre att producera tillräckligt av hormonet. Detta leder till massa symptom men bl.a. att du blir trött, får svårt att hantera värme, blir ljuskänslig mm. Framför allt kan du få svårt att hantera stress i framtiden och bli mer stresskänslig.

Vår kropp är en fantastisk mekanism som utformats för att vi ska överleva. Vår urgamla kropp har dock inte hängt med i den snabba samhällsutvecklingen utan reagerar fortfarande på samma sätt även om omständigheterna inte är de samma längre. Därför gäller det att vi förstår hur dessa mekanismer påverkar oss. Detta för att vi ska ha en fortsatt god hälsa. Så ha inte dåligt samvete om du sover länge eller bara softar en dag, din kropp kommer att tacka dig för detta i framtiden.

5 kommentarer:

  1. Jättebra inlägg Malin! Jag har också varit en av dessa stressade människor som inte lyssnat på kroppen. Jag har många bollar i luften nu också eftersom jag håller på byter "karriär", utbildar mig och fortfarande jobbar heltid på mitt gamla jobb som inte intresserar mig ett dugg längre, men jag får små vinkar om när det är dags att lägga ner några bollar. En annan sak som stressar våra kroppar enormt idag är den mobilstrålning som vi ständigt är omgivna av. Mobilmaster, 3G och 4G-mobiler, trådlösa nätverk, lågenergilampor. Har du trådlöst nätverk hemma och sover med din mobil påslagen bredvid dig så vilar du inte kroppen fastän du sover. Strålningen har en frekvens, energin i våra kroppar en annan.

    På min familjs resa mot ett friskare liv har jag bland annat läst om kinesisk medicin och känner mig väldigt dragen till den. Den har ett holistiskt synsätt och enligt TKM så finns läkning för alla sjukdomar inom oss. Alla våra krämpor beror på inre obalans. För några veckor sedan blev jag så blockerad i huvudet att jag fick alla fysiska symptom på binjuretrötthet, energin var på botten. Jag åt rätt mat, tog kosttillskott, sov mycket, drack rent vatten, slutade dricka kaffe - men ingenting hjälpte förrän jag ingsåg att det var känslomässiga blockeringar, oro och rädsla som gjorde mig sjuk. Så kroppen, sinnet, själen är verkligen fantastiska "uppfinningar" och vi är så dåliga på att ta hand om den.

    Jag blir glad när jag läser din blogg och av gruppen på fb som förstått vad som är viktigt i livet och som har börjat ta hand om sig själva. För en bättre, friskare värld :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. vad härligt att du låtit ditt liv ändra riktining Mona, du kommer också med flera kloka tillägg. Känner samma som du angående dessa grupper på facebook, det är så härligt att möta andra människor med liknande tankar.

      Som av en händelse läser jag just nu en bok om kinesisk medicin känner också att deras holitsiska sätt tilltalar mig. Lycka till på din resa mot ett hälsosammare liv!

      Radera
    2. Tack Malin, jag önskar dig detsamma :)

      Radera
  2. Jag kan också tipsa om ayurveda som är mycket likt tcm. Själv använder jag mig av både och :-).

    Vad härligt att läsa att ni är på G. Att bli utmattad på grund av långvarig stress har för mig blivit som en allergi. För mig finns ingen "bra" stress. Visst kan jag bli "hög" på den kick det kan ge när man stressar på ett tag men priset är alldeles för högt.

    Lycka till i fortsättningen båda :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara läst lite om ayurveda, men har förstått att det är samma tankar som tcm, även tibetansk medicin. Finns mycket spännande kvar att utforska :) Det gäller att prova sig fram tills man hittar de pusselbitar som passar en.

      Lycka till önskar jag dig också PeaceLaguna <3

      Radera