fredag 25 januari 2013

Boktips: body shape diet av Dr Cass Ingram


Jag har ju mycket problem med mina hormoner och vill försöka hitta en väg att balansera dessa på ett så naturligt sätt som möjligt. Jag tror att om man lyckats att vrida hälsohjulet åt fel håll med dålig mat, stress, gifter mm. kan man också på samma sätt vrida det tillbaka mot en bättre hälsa. Jag har läst massor och klurat mycket på vilken väg som är bäst; ska man äta: raw food, LCHF, vegetariskt enligt GAPS osv? Jag har stått lite som en åsna mellan hötappar och ätit lite här och lite där utan att veta riktigt vad som är bäst för mig.  I julklapp av min kära bror och hans fru fick jag en bok som hade många svar på frågor jag haft om vilken kost jag ska välja: The body shape diet av Dr. Cass Ingram

Vilken kost just DU ska välja är nämligen enligt denna läkare olika beroende på vilka hormoner du har problem med. Din kroppstyp avslöjar dina hormonella svagheter men genom att äta kost som balanserar just dina hormoner kan du återvinna hälsan och lättare gå ner i vikt. Det är hormonerna som avgör hur ditt skelett, dina organ och hela din kropp formateras. Så genom att studera hur just du ser ut och hur du lägger på dig fett kan du också avgöra hur du bör äta för att må bra.

När jag själv gjorde självtesten i boken (för att avgöra vilka hormoner du har problem med) fick jag mest poäng på skölkörtelhormonerna, men även höga poäng när det gällde binjurarna – dessa visste jag ju redan innan att jag hade problem med. Jag hade alltså en blandad problematik och min kroppstyp är hypothyroid-adrenal. Om jag studerade mina händer och fingrar stämde deras utseende också mycket väl med den beskrivning som gavs i boken vilket var mycket intressant. De personer som hade min kroppstyp skulle nämligen ha ringfinger som är kortare än pekfingret på högerhanden och tvärtom på vänsterhanden – vilket jag alltså hade. Att andratån är längre än stortån har min mamma alltid skrattat åt. Men döm om min förvåning när också detta visade sig tillhöra den kroppstyp jag visade mig ha.

Enligt boken ska jag äta en kost rik på protein, bra fetter, mycket frukt och grönsaker. Det är också viktigt att allt är ekologiskt och att köttet är från gräsätande djur. Detta är ungefär som den stenålderskost jag redan innan känt mig mest dragen till. Enligt boken ska jag också äta mjölkprodukter, och det gör jag till viss del (smör, creme fraiche, ibland lite yoghurt). Men jag känner själv att jag vill minimera mitt intag av detta eftersom jag mår bättre då.

Boken går också genom det endokrina systemet som helhet och tipsar om örter och tillskott som är bra för din kroppstyp. Jag kan absolut rekommendera denna bok.

Är du intresserad av att köpa boken finns den här: http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=1931078289 
Detta föredrag av DR Eric Berg på samma tema är också mycket sevärt: http://www.youtube.com/watch?v=_m-R4RqRQqM
 

2 kommentarer:

 1. Hej Malin,

  Vilket intressant boktips. Den fysiska delen, fingrarna och tårna stämmer in på mig också. Även sköldkörteln och binjurarna. Så den boken måste jag införskaffa.
  Tack!
  Eva P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att du finner tipset intressant, hoopas att det kan vara till hjälp.

   Radera