torsdag 24 januari 2013

Kryddig räksoppa med blodapelsin



Jag och mamma lagade en jättegod räksoppa i helgen, den smakade som räksoppa från en riktigt bra restaurang J Tror att den passar ypperligt som förrätt om du ska ha middag hemma. Den är inte så matig så är du hungrig behöver du kanske någon macka till, eller lägga i lite grönsaker extra, exempelvis lite broccoli och morot.

Till 4 portioner behöver du:

·         1/2 kg räkor med skal

·         3 dl grädde

·         8 dl vatten

·         2 dl juice från blodapelsin

·         1 dl citronjuice

·         2 charlottenlökar

·         ½ fänkålsstånd

·         2 morötter

·         2 msk fänkålsfrön

·         2 msk tomatpuré

·         Timjan

·         Cayennepeppar

·         Salt     

Gör så här:

1.      Skala räkorna och fräs skalen tillsammans med finhackad lök, morot och fänkål tills de fått lite färg.

2.      Lägg i tomatpuré, fänkålsfrön och timjan. Fräs ytterligare en stund.

3.      Häll på vatten och låt sjuda 15-20 minuter under lock.

4.      Sila av hela klabbet, pressa även ut resterna av buljongen ur räkskal och grönsaker i grytan.

5.      Häll i citron och blodapelsinjuice, grädde och cayennepeppar (hur mycket du tar beror på hur stark du vill ha soppan).

6.      Salta efter behag och lägg ev. i lite mer timjan.

7.      Låt koka i ytterligare ca 10 min under lock.

8.      Servera med räkorna i.

9.      Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar