måndag 21 januari 2013

Kött eller inte - det är frågan

Har länge klurat på det här med att äta kött vs att vara vegetarian – då lägger jag inga etiska eller miljömässiga aspekter i frågan just denna gång, (för då vinner det vegetariska alternativet utan motstånd) jag tänker på de hälsomässiga. 

Proteiner innehåller aminosyror vilka kroppen inte kan tillverka själv utan som måste tillföras kroppen via kost, detta vet säkert de flesta. Animalier är fullständiga proteiner dvs. de innehåller alla de livsviktiga aminosyror (8)  vi behöver för att överleva. Vegetariska alternativ innehåller ofullständiga proteiner vilket betyder att de behöver pusslas ihop med varandra inuti kroppen för att bli fullständiga.

Jag har själv alltid ätit kött men har inte undgått att se många braskande rubriker om att detta orsakar cancer, att vegetarianer lever längre, att kött ruttnar i tarmen, att vår mag- och tarmkanal inte är byggd för att bryta ner kött mm. Om detta skulle visa sig stämma borde jag ju verkligen välja den vegetariska linjen.  Jag har också läst ett antal böcker där man anser att vi människor mår bäst av att äta vegetariskt/ vegansk och klarar oss fint utan animalier. Dessa böcker hävdar också att vi historiskt nästan uteslutande levt av vegetariska alternativ.  Många har t.o.m. läkt ut allvarliga sjukdomar som länge plågat dem via detta kostalternativ.
Sen har jag också läst ett antal böcker som säger att vi människor är gjorda för att äta kött, att vi behöver dessa proteiner och fetter för att må bra, att vi inte klarar att ta upp näringen ordentligt ur växter, att det inte finns några vegetarianer som mår helt ok, att vår mag- och tarmkanal tvärtom är alldeles ypperligt anpassad till att bryta ner kött och att det där med att kött ruttnar i tarmen bara är trams. Dessa böcker säger att vi sedan urminnes tider huvudsakligen baserat vår föda på animalier. 

Så vad välja? Vilket alternativ ger den bästa hälsan för mig? Detta är något jag länge funderat över och som har förbryllat mig. Båda sidor har bra och underbyggda argument, så vem har rätt?
I den bok jag läser ”The body shape diet” av Dr. Cass Inram har jag till min glädje funnit en del bra svar på frågan som jag tänkte delge er. För det första innehåller vår magsäck enzymer för att bryta ner såväl vegetalier som animalier, vilket borde betyda att vi människor är allätare dvs. ska äta både kött och grönsaker.  Dr Cass säger i boken att protein och kolesterol är oerhört viktigt för att kroppen ska må bra, alla celler i kroppen är uppbyggda av dessa ämnen. De är också viktiga byggstenar till alla våra hormoner – så har du problem med hormonerna är det mycket viktigt att få i sig tillräckligt av detta. Äter du inte kött har du också svårt att få i dig tillräckligt med vitamin A, D och B12.

Dr Cass håller dock med om att det stämmer att köttätare dör tidigare och oftare får cancer, men att orsaken till detta inte ligger i ATT vi äter kött utan VAD vi äter för kött. Vi äter mycket hårt processat kött från sönderavlade djur som proppats fulla med antibiotika och är uppvuxna i ohälsosamma miljöer och uppfödda på mat de inte är gjorda för. Det är detta kött som vi blir sjuka av. Att däremot äta ekologiskt kött från gräsätande djur är enligt läkaren bara hälsosamt.

Han säger dock vidare att det finns tillfällen då det kan vara bra att övergå till att äta vegetariskt en period. Till exempel finns det många med allvarliga sjukdomar som cancer som blivit mycket bättre och t.o.m. friska av att äta vegetariskt. Dock bör man efter ett eller ett par år när kroppen avgiftats att återgå till att äta kött. Detta eftersom kroppen behöver de komplexa aminosyror, fetter och vitaminer som köttet innehåller för att må bra i längden. Dock är det viktigt att tänka på att varje dag även inkludera mycket frukt och grönt i kosten och inte bara kött. Detta eftersom även frukt och grönt innehåller mycket vitaminer, mineraler och enzymer som vi behöver. De ämnen i kött som ökar cancerrisken neutraliseras också av de antioxidanter som finns i grönsakerna.

För att sammanfatta det hela är det så anser alltså denna läkare att kött är mycket viktigt att äta för vår hälsa, speciellt om du har problem med hormonerna. Det gäller dock att äta kött av bra kvalitet. Det ska vara ekologiskt, oprocessat och från gräsätande djur.

Jag tror själv att det ligger mycket i det Dr Cass säger och kommer att forsätta äta kött tills det att någon bevisar motsatsen för mig. Jag tänker redan mycket på att det ska vara av bra kvalité, så där behöver jag inte göra någon stor förändring. Jag väljer dock gärna liksom jag hittills gjort att äta vegetariska alternativ någon dag i veckan.

3 kommentarer:

 1. Absolut, gräsätare ska äta gräs, höns ska äta de örter de brukar äta i sin naturliga omgivning osv. Då blir deras kött och ägg bästa maten även för oss människor. -- Dessutom tycker jag att pratat om att kött ruttnar i tarmen är konstigt, jag har lagt märke till att när jag äter bara kött och grönsaker luktar min avföring ingenting. Äter jag bröd, ris och i synnerhet bönor - då blir det stinka av. Så vad är det som ruttnar?
  -- Läste dessutom att detta fenomen även gäller Rovdjur, deras avföring är luktfri. Men vi vet ju hur det luktar i stall och lagård ...

  SvaraRadera
 2. Jag äter främst vegetariskt, men väljer och äta fisk ngn gång i månaden. Och mer behöver människan faktiskt inte äta kött. Kroppen lagrar nämligen. Men, främst blev mina magbesvär bättre. Vore suveränt om folk åt vegetariskt till vardags och kött till helgen. I miljösynpunkt alltså..

  SvaraRadera
 3. Jag har förstått det som att röttkött innehåller Östrogen som inte är bra för oss med endometrios att äta. Därför äter jag viltkött, fisk och fågel och endel vegetariskt.

  SvaraRadera