söndag 7 oktober 2012

D-vitamin


Även om vi kallar det för D-vitamin så är det mer ett slags hormon som produceras i kroppen (via solen). Många läkare pratar om att vi går en omfattande D-vitaminbristepedemi till mötes och att detta är det vanligaste medicinska problemet i världen. Några vanliga symptom vid brist kan vara: trötthet, smärta och svaghet i muskler, muskelkramp, ledvärk, kronisk värk, viktökning, orolig sömn, dålig koncentrationsförmåga, huvudvärk och ömt bröstben vid tryck.

D-vitamin är involverat i tillverkningen av hundratals olika enzymer och proteiner i kroppen vilka är avgörande för upprätthållande av vår hälsa. D-vitamin samverkar också med över 2000 gener i din kropp. Det främjar muskelstyrka, bygger upp skelettet, har antiinflammatoriska egenskaper och hjälper immunförsvaret. Det hjälper också vid insulinproduktionen. D-vitaminbrist kan vara en av brickorna i spelet gällande många av de sjukdomar som är vanliga idag, t.ex.: Osteoporos (urkalkat skelett), 17 varianter av cancer, hjärtsjukdom, högt blodtryck, övervikt, metabolt syndrom, autoimmuna sjukdomar, MS, reumatism, infertilitet, depression, fibromyalgi, alzheimers och psoriasis. Som ni förstår kan vi alla tjäna mycket på att få i oss tillräckligt med d-vitamin.

D-vitamin produceras av din hud när den exponeras av solen. Under endast 20 minuters sommarsol (utan solkräm) tillverkar vi ca 20 000 enheter vitaminet. Det är hundra gånger mer än dagligt rekommenderat intag. Det måste finnas en bra anledning till att vi tillverkar så mycket på så kort tid. Vi borde också vara mindre rädda för solen, att få lagom med sol (lagom betyder att du inte bränner dig) under sommarmånaderna är alltså en riktig hälsokur. Vi har under de senaste 25 åren blivit matade med att det är livsfarligt att sola och att det orsakart hudcancer. Faktum är dock att det inte finns några trovärdiga vetenskapliga bevis för att så är fallet (förutom hos mycket ljushyade och barn som haft upprepade brännskador av för mycket solande).
njut mer av solen
 
Vi har blivit indoktrinerade med hur viktigt solskyddskräm är, men tyvärr är det också så att när vi stryker på denna kemiska sörja (finns inte många saker i denna kräm som är nyttiga för oss) får vi inte bara i oss hormonstörande ämnen och annat skräp, vi blockerar också nästan helt vår kropps förmåga att tillverka D-vitamin. Jag har själv de senaste åren valt att sola utan solkräm (när jag är i sverige). Jag har ganska känslig hud så om jag känner att jag börjar få tillräckligt med sol väljer jag att gå in, lägga mig i skuggan, eller att ta på mig tunna kläder. Man kan ju i detta sammanhang också klura på varför hudcancern ökar så lavinartat i vår tid, trots att vi använder mängder av solkräm? Kanske är det så att det finns andra orsaker till hudcancern än solen?

När man bor så pass långt norrut som vi gör i Sverige är solen bara tillräckligt stark för att vi ska kunna tillverka D-vitamin i huden under månaderna april-september. Halva året är solen för svag. Kroppen kan under sommarmånaderna bygga upp och lagra ett förråd av vitaminet i levern och det räcker ett tag (ett par månader om jag minns rätt, kommer tyvärr inte ihåg exakt) men inte hela vintern. För mörkhyade personer, eller människor som täcker större delen av kroppen med kläder är risken ännu större att drabbar av brist. Kanske är det också inte bara av ledigheten vi soltörstande nordbor mår bättre när vi januari åker till kanarieöarna. Kanske får vi också påfyllning av D-vitamindepåerna.

Det är svårt att få i sig tillräckligt med D-vitamin via kosten eftersom det inte finns på så många ställen. Man kan finna det i feta fiskar som i vild lax, makrill och tonfisk. Det finns även i äggula och kantareller. Man berikar viss mat (t.e.x mjölk) med detta för att vi ska få i oss tillräckligt, själv är jag inte så förtjust i detta då dessa är syntetiska och jag tror inte att de är lika bra för våra kroppar som de naturliga ämnena. För att få i sig tillräckligt av vitaminet skulle du behöva äta 2-3 portioner vild lax varje dag, eller dricka 20 glas berikad mjölk - och vem gör det? I detta fallet kan det alltså vara berättigat med att ta ett tillskott.

Jag köper alla mina tillskott häsokostaffären och ser till att de är av bra kvalitet. Det finns 2 varienter av vitminet som tillskott D2 och D3. D2 är vegetabiliskt och D3 kommer från en animalisk källa. D3 är lättare för vår kropp att ta upp och mer biologiskt aktiv. Så är du inte vegetarian är detta att föredra. Hur mycket i tillskott du behöver ta varierar beroende på vem du är (kön, ålder, hudfärg) och vilken årstid det är.  Bor du i Norden rekommenderar man i boken Crazy sexy diet av Kris Carr (där den mesta av infon i detta inlägg är tagen ifrån) att man äter 2000/ 4000 IE om dagen beroende på ovanstående faktorer. Har du brist rekommenderar man att äta 5000-10000 IE om dagen under 3 månader (men gör bara detta om du fått brist konstaterad). Det är svårt att överdosera D-vitamin - alltså man behöver ta enorma mängder för att det ska ske, men det är inte omöjligt eftersom det är ett fettlösligt vitamin och kan lagras i kroppen länge, så iakta viss försiktighet om du använder stora mängder.

Ett ställe där du enkelt kan få i dig naturlig D-vitamin är via torskleverolja. Denna naturliga produkt innehåller både D och A vitamin och omega 3. A och D- vitamin är synergister, de arbetar alltså ihop och den ena kan inte fungera ordentligt utan den andra. Om du har för lite av den ena får du automatiskt för mycket av den andra vilket kan skapa toxsisitet. Det är alltså viktigt att ha en balans mellan dessa ämnen (källa: GAPS-diet av Dr Natascha Mcbride). Många av oss i väst har tydligen för mycket A-vitamin eftersom mycket av den processade maten är berikad med detta (är själv dock osäker på om detta gäller Sverige). När jag var liten fick vi ju AD-droppar, idag har det ändrats till D-droppar eftersom man kommit fram till att det är farligt att översosera A-vitamin. Detta är givetvis något man ska ta i beaktning om man tar tillskott av torskleverolja. Jag tar själv en tesked av detta varje dag och vad jag har förstått ska det inte vara någon risk med denna lilla mängd. Känner att jag ännu kan för lite om just detta, och hittar ingen tillförlitlig information - så får återkomma i ämnet när jag hittar mer om saken.

På denna länk kan du se mer om D-vitamin
http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sondagsskolan_lar_idag_ut_sambandet_mellan_kost_och_halsa&videoid=2224699  

4 kommentarer:

 1. Jätteintresant. Jag har ju själv konstaterad D-vitaminbrist (efter en sommar i sol) så jag tar nu tillskott dagligen. Bra att du tar upp detta.
  Kika gärna på magnesium, tror många har brist på även det.

  Kram Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. tack :) Ja, magnesium är också ett ämne många har brist på det tror jag med, får ta det en anan gång :)

   Radera
 2. Har suttit och läst igenom massor av dina blogginlägg - satan i gatan vad bra du skriver! Tusen tack för kunskapen:) Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men tack för den fina komplimangen, blir både glad och lite generad :) tycker det är roligt när det jag skriver uppskattas. Hoppas att någon där ute kan ha nytta av min lärdomar :)

   Radera