tisdag 16 oktober 2012

Juicy!!!

Sambon köpte för ett något år sedan en juicepress, en sådan som kan pressa både grönsaker och frukt. Vi använde den ett par gånger, men sen blev den stående och samlade damm. Men så var det någon som tipsade mig att se dokumentären Fat sick and nearly dead av Joe Cross. (här är filmens hemsida: http://www.fatsickandnearlydead.com/

Filmen handlar om australiensaren som Joe är i medelåldern, han var överviktig och hade en kronisk hudsjukdom vilken tvingade honom att äta mängder med mediciner. Han var trött och mådde dåligt. Han ville få en bättre hälsa och tog till en drastisk metod; han skulle enbart dricka grönsaksjuice i 60 dagar. Man får sedan följa Joes hälsoresa under dessa 60 dagar, han går naturligtvis ner i vikt men det bästa av allt är att han också blir frisk från den kroniska sjukdom han haft hela livet. Joe träffar under resan också en amerikan som har samma sjukdom, han övertalar denna att testa hans metod, och amerikanen blir även han frisk. Filmen fick mig så pass intresserad att jag dammade av min egen juicepress och började göra det till rutin att dricka ett stort glas hempressad juice varje dag.


Genom att juica grönsaker och frukt får du nämligen enkelt och snabbt i dig mängder av enzymer, vitaminer, mineraler och antioxidanter. Du hjälper också att höja PH-värdet i din kropp (detta är ofta för lågt och orsakar mycket ohälsa). Juicandet gör att växterna fibrer tas bort vilket gör det enklare för din kropp att ta upp näringen ur dem, perfekt för mig som har krånglig mage. Inom några minuter får din kropp ta emot massor av bra näring som livnär dina celler och återuppbygger ditt immunförsvar. Men stopp, säger du kanske, fibrer är väl bra? Och visst är fibrer bra, det ena utesluter inte det andra, juicen ska naturligtvis inte ersätta frukt och grönsaksätandet utan komplettera det. I en liter juice får det plats mängder av nyttigt frukt och grönt, det är ett sätt att enkelt få i sig mer av dessa nyttiga varor helt enkelt. Det hade varit svårt att äta denna mängd grönsaker i sin riktiga form. Till exempel går det åt ett halvt kilo morötter för att göra ett glas morotsjuice. Hur ofta äter du ett halvt kilo morötter så där bara? Jag kan själv riktigt känna hur energin strömmar till när jag sörplar i mig denna underdryck.

Idag lever vi i en värld där vi hela tiden utsätts för mängder av gifter via omgivningen. Detta är ett faktum som kvarstår antingen vi vill eller inte. Genom att juica själv fyller du kontinuerligt på kroppens förråd av massa nyttigheter. Dessa nyttigheter kan sedan hjälpa dig att städa ut allt det skräp vi får i oss via luften, huden eller maten. Det finns mängder av människor som liksom Joe blivit friska från olika sjukdomar genom juicing.

Att tänka på när du gör juicen är att basen ska bestå av grönsaker, frukt ska vara ett tillägg på inte mer än 25%. Orsaken till detta är att om du har för mycket frukt i juicen kommer blodsockret att stiga alldeles för snabbt vilket inte är bra för oss.

Bra ingredienser i juice är gurka som är alkaniserande (basande) och renande samt innehåller C-vitamin. I selleri finns fullt av kalium och b-vitaminer. Alla gröna bladväxter är fulla av klorofyll vilket är mycket välgörande för oss så använd dig gärna mycket av dessa (ex, grönkål, mangold, spenat, romansallad, maskros mm.). Andra saker jag brukar ha i är: squasch, rödbeta, morot, vitkål, broccoli, tomat, paprika, blomkål mm. Man kan också ha i ex. citron, vitlök, mynta eller min favorit: ingefära för att smaksätta hela klabbet.

Går det då inte lika bra att köpa juice i affären? Nej, tyvärr inte. De flesta juicer i affären innehåller socker och andra kemiska tillsatser. I stort sett alla juicer är pastöriserade (Brämhults nypressade undantagen) vilket betyder att man upphettat juicen för att döda bakterier. Under denna behandling dör också alla hälsobringande enzymer och en hel del av vitaminer och mineraler. Att tänka på om du köper juice är också att färskpressad juice fortfarande är pastöriserad, nypressad är det däremot inte. Här kan du läsa mer: http://www.testfakta.se/livsmedel/article15419.ece

Källor: GAPS-syndrome av Dr N Cambell- McBride, Den galna sexiga dieten av Kris Carr


7 kommentarer:

 1. Och vet du, de torra resterna av morötterna är bra att baka på. Blir som ett saftigare och smakrikare (och säkert nyttigare) Fibrex.

  SvaraRadera
 2. Bra tips! har du något recept?

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för en bra blogg! :-) Ser att du har en Philips Juicepress, vilken modell är det? Har länge tänkt investera i en sådan, men kan inte bestämma mig för vilken. Skulle helst vilja ha en slow juicer, men vet inte hur ofta jag kommer att använda den så det känns som ett lite för stort utlägg just nu.

  Hälsningar Sanna

  SvaraRadera
 4. Tack Susanna :) Ja vi har en philips - 650 W, heter den. Den är helt ok men hade jag köpt ida hade jag nog valt en som var enklare att diska eftersom vi inte har diskmaskin och jag använder den så ofta. Jag hade också försökt att hitt en som pressar lite långsammare för att få ut mer av saften, det sparat man pengar och kraft på i längden.

  Det finns ju pressar i alla prisklasser från ett par hundralapar till flera tusen, så du hittar säkert något som du tycker är lagom.

  http://www.pricerunner.se/sp/juicepress.html - på denna adress har de jämfört olika juicepressar

  SvaraRadera
 5. Ulla Sandström16 oktober 2012 14:40

  Hurom Slow Juicer är helt oslagbar! Spara ihop pengar till den o köp! från eujuicer http://www.youtube.com/watch?v=XMSIXyiw5sE&feature=relmfu

  P.S. pH-värdet är oftast för lågt och bör höjas:)

  SvaraRadera
 6. tack, för tipset, ja men så klart, ska ändra det :)

  SvaraRadera
 7. Hej ! Jeg tillader mig lige at gøre opmærksom på, at vi har et ganske godt udvalg af slowjuicere på MoccaBar.se - så kig gerne forbi her: http://www.moccabar.se/18-juicers

  SvaraRadera