lördag 6 oktober 2012

Teflon

Malin <3 Gjutjärnspannor
Så länge jag kan minnas har vi haft teflonstekpanna hemma, det var ju så praktiskt. När jag gick på viktväktarna var det detta man rekommenderade oss att steka i eftersom man då knappt behövde något fett alls vilket var eftersträvansvärt. Om man skulle använda fett var det margarin, lätta e.d som var att föredra. OMG, vilken dålig matkultur viktväktarna lärde ut för 10 år sedan (kan inte svara för hur det är nu), jag fick lära mig att äta nyckelhålsmärkt och att välja lightprodukter. Pasta, ris och potatis kunde man i stort sett äta hur mycket man ville... Läkerol var ett ypperligt godissubstitut eftersom det innehöll få kalorier (att det är fullproppat med kemikalier var en annan sak). Att läkerolen också hade en laxerande effekt kanske var positivt eftersom vi bantade? Idag ryser jag åt dessa galenskaper. Men som Oprah Winfrey brukar säga - When you know better you do better. Detta gäller mig i detta fallet - och man kan ju hoppas på att vv också kommit till insikt och ropat Herueka! -och ändrat på sina ohälsosamma instruktioner.
 
Nästan alla vet att Teflon och deras släktingar (perflourerade ämnen) används som beläggning i non-stick-stekpannor. Men visste du att de också används till att fodra pizzakartonger, att de finns på vindrutetorkare i kosmetika och kläder (ex. Gore-tex). De sprejas på våra mattor och finns på insidan av våra popcornpåsar? "De finns överallt" är företaget Dupont slogan för dem. Och de har verkligen rätt - de finns överallt, i blodet på vikarsälar i Arktis såväl som i blodet på varenda människa på jorden. Hurra!

Många forskare anser att dessa ämnen är mycket giftiga och kan orsaka medfödda missbildningar, hormonstörningar, infertilitet, hög kolsterolhalt och cancer. När man undersökte personalen som exponerades direkt av ämnena på de fabriker som tillverkade dem såg man att dessa människor  löpte 3 gånger så stor risk att dö i prostatacancer, de födde också oftare missbildade och sjukliga barn. Man har också i försök med råttor sett att deras lever förstoras redan vid exponering av mycket små doser. Man kom då fram till att dessa ämnen inte bör komma i kontakt med hud. Hmm, klurigt att ta på sig kläder som innehåller dessa ämnen utan att låta dem nudda huden...

Non-stick-beläggningar är så giftiga att de kan ta död på kanariefåglar som vistas för nära spisen. Fåglarnas känsliga andningssystem tål inte gaserna från teflontäkta stekpannor som hettas upp till hög värme. Detta har varit känt i 35 år och det har tom fått ett namn: teflonförgiftning.

De egenskaper som gör dessa ämnen så populära (brandsäkert, halt, inget fastnar) skapar också sedan stora problem i miljön eftersom de är så hållbara att de är i stort sett omöjliga att bli av med - de stannar kvar ute i naturen och i oss för evigt. Inget biter på dem, inte heller våra magsyror. Kom in och ät barn! Mammas goda köttbullar och lite teflon på köpet - och så levde de lyckliga i alla sina dagar - fast teflonet levde längst... (källa: Förgiftad av Rick Smith och Bruce Lourie)

Så gör dig själv en tjänst och kasta din teflopanna på sophögen (men ta den till miljöstationen) och damma därefter av din gamla hederliga gjutjärnsstekpanna och stek för glatta livet, med rent samvete.

Läs mer: http://www.aftonbladet.se/halsa/medicin/article12591423.ab1 kommentar:

  1. Nu finns det ju en del andra varianter som sägs vara miljövänliga. En som finns är exempelvis green pan. Vad tror du om denna?

    SvaraRadera