torsdag 11 oktober 2012

tillåt mig att knorra lite....

En grisknorr. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.
Sätt lite knorr på tillvaron?
 
Kunde inte låta bli att småle en smula igår när Knorrs nya kampanj dök upp på min faceboksida via en kompis som gillat sidan. I sin desperation att inte tappa fler kunder vilka börjar bli mer medvetna om vilket skräp deras produkter innehåller försöker de skapa sig en mer genuin image. På deras facebooksida kunde man nämligen lämna in frågor till deras egen knorr-kock för att få tips på hur man får de saftigaste köttbullarna. Tydligen ska knorrs smaskiga produkter hjälpa att få mumsigt hemlagade köttbullar att få extra piff. För mig rimmar dock hemlagat illa ihop med Knorrs processade kemikaliebomber vilka verkar vara uppfunna av kemister i ett labb snarare än av en kock.

Undrar vad det är för kock som sålt ut sin själ till detta företag... För vilken riktig kock använder sig av deras processade produkter med sin yrkesstolthet i behåll?

http://www.middagshjalpen.nu/ Här kan du läsa om deras mumsigt knorriga mattips till oss okunniga ofrälse.

Många kritiska röster syntes bland kommentarerna men de fanns även de som sjöng aromatets och knorrbuljongens lovsång. Inte så konstigt kanske eftersom produkter med aromat och glutamat lurar din hjärna att vilja äta mer och är beroendeframkallande.

Glutamat (smakförstärkare) är en av kroppens 20 aminosyror och ämnet behövs i låga halter för att muskler och nervsystem ska fungera samt i hjärnan där det fungerar som en signalsubstans. Om man äter en kost utan glutamat kan kroppen själv tillverka den mängd som behövs.

För att hålla glutamathalten på exakt rätt nivå i vätskan som omger nervcellerna i hjärnan har kroppen kraftfulla skyddsmekanismer för att hindra att glutamathalten blir för hög. Problemen uppkommer med den kraftiga och långvariga överdosering av glutamat som vi idag får i oss via alla tillsatser i maten. Till slut blir skyddsmekanismerna överbelastade och glutamathalten i hjärnan stiger. Vad som då inträffar är att glutamatet gör så att cellväggen öppnas och kalcium släpps in i nervcellen som börjar signalera okontrollerat. Om nervcellen inte klarar av att stoppa kalciuminflödet dör cellen, stimulerad till döds. (taget från nedanstående hemsida, där du även kan läsa mer om saken: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm)

När jag själv sökte på knorr på nätet insåg jag hur mycket de jobbat för att inga skavanker av deras produkt ska hittas. På de 10 första sidorna fanns bara deras egna sidor, alltså syntes ingen kritik över huvud taget här. Antagligen har de gjort så som många företag gör, de köper helt enkelt upp de första sökträffarna av google, allt för att vi konsumenter bara ska se deras vackra fasad, för att se deras sjukliga inre kräver att man som konsument gräver något djupare eller tänker lite längre. I vårt stressade samhälle är det inte många som tar sig tid till detta.

Tänkte studera innehållet i en av dessa utmärkta knorrprodukter lite närmare: Mörk oxbuljong med noga utvalda ingredienser. Låter ju toppen! När jag lagar egen oxbuljong har jag i oxmärgben, lite lök, kryddpeppar och salt. Denna brukar bli gudomligt god och är enkel att göra. Låt nu se vad det finns i proffsens utvalda buljong:

Salt, mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat, veg.olja, oxköttextrakt, maltodextrin, E150c, härdat vegetabiliskt fett, jästextrakt, modifierad stärkelse, lök, arom, kryddor, citronsyra, vegetabiliskt fett. Kom nu ihåg att ingredienslistan är gjord i fallande ordning, alltså det som det finns mest av i produkten står först.

Salt är alltså den dominerande faktorn i produkten. Salt är billigt och beroendeframkallande, i Sverige älskar vi salt och öser det gärna över maten. Efter hand behöver vi mer och mer salt för att våra smaklökar ska bli nöjda. Detta verkar knorr ha tagit fasta på. Men varför inte salta själv efter behag med vanligt salt istället för att köpa dyr buljong? Då kan du dessutom väja ett salt av bättre kvalité, jag gissar nämligen att knorkocken, även om han ser trevlig ut hellre tänker på kostnaden än kvalitén.

Mononatriumglutamat, dinatriumguanylat, dinatriuminosinat (E 621, E 627 och E 631) kommer sen på listan, tydligen behövs tre smakförstärkare på raken eftersom den fina oxsmaken annars inte kommer fram, eller kan det vara så att detta är istället för oxbuljongsmaken som är dyr att framställa jämfört för billiga smakförstärkare? Först på sjunde plats i förteckningen kommer det som egentligen borde vara huvudingrediens. Det kommer i form av oxköttsextrakt jag vet inte själv riktigt vad detta innebär, men jag gissar att det inte kommer från avkok av ett äkta köttben.

Därefter har vi lite Maltodextrin  detta är snabbsocker vilket också får oss att vilja ha mer. Någon som börjar ana ett mönster bland ingredienserna?

Sen kommer härdat vegetabiliskt fett. För det första gissar jag på att de inte använt sig av fin olivolja utan säkerligen nöjt sig med billig processad palmolja. Härdat betyder ju dessutom att transfetter bildas under tillverkningsprocessen, nu måste levern ansöka om övertid igen, om den ska hinna rena oss från allt detta mumsiga. Jästextrakt är nästa ingrediens, detta är ytterligare en smakförstärkare eftersom tre tydligen inte var tillräckligt... Modifierad stärkelse är en annan trevlig tillsats på listan detta är ett förtjockningsmedel som används för att ge produkten en jämnare och mer attraktiv konsistens. För att stärkelsen ska bli modifierad används kemiska processer där man manipulerar denna på molekylnivå.

Den sista ingrediensen jag vill ta upp är arom, denna grupp är den största gruppen tillsatser. Det finns över 4 500 olika. Syftet med dessa är att höja smakupplevelsen i produkter som inte själva klarar av att hålla måttet. Eftersom produkterna i sig själv är fulla av billiga tillsatser som smakar skräp krävs denna maskering för att vi över huvud taget ska klara av att äta skräpet.

Fortfarande sugen på att ta knorrkockens råd gällande matlagning?

7 kommentarer:

  1. Jag skriver kommentarer till dem när det kommer såna där sketna reklamgrejer. Ifrågasätter. Tar avstånd. Vet ju inte om det har någon betydelse, men det känns bra för mig :)

    SvaraRadera
  2. Vad bra att du orkar stå upp för vad du tycker är fel, ju fler vi blir desto mer påverkad blir förhoppningsvis markanaden. Många bäckar små...

    SvaraRadera
  3. Blir lika frustrerad varje gång jag står vid hyllorna för buljonger i butiken o aldrig hittar något bra!!!
    Kommer aldrig till skott och kokar egen fond men borde verkligen!!
    Finns det någon bra att köpa eg??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med, har inte hittat någon buljong utan tillsats ännu. På hälsokosten brukar de ha av lite bättre kvalitet, jag har biofoods ekologiska utan jäst och socker hemma. Den innehåller grönsakker, kryddor. Enda tillsatsen är maltdextrin av majs - så jag tror att denna är helt ok i sammanhanget.

      Radera
  4. Så bra att du sprider kunskap! Själv har jag sedan "uppvaknandet" användt bara Kung Markattas ekologiska buljonger, grönsaks, kyckling och kött. Fast de innehåller även palmfett (står inte som härdat) och majsstärkelse (står inte som modifierad, så jag vet inte om det är det :( Även jästextrakt och karamelliserat socker finns med :( Visserligen är de mesta ekologiskt, men kanske dax att börja koka sin egen buljong ;)

    SvaraRadera
  5. Annars finns Renée Voltaires, även på Ica. Den är gluten & GMO-fri och innehåller bara naturligheter och ingen glutamat =)

    SvaraRadera
  6. Hinner jag inte göra egen går det bra utan. Buljong är överskattat, finns så mycket bra kryddor att sätta smak på maten med :)Bra inlägg Malin!

    SvaraRadera