torsdag 4 oktober 2012

Min nya frukostvana: Smoothie

Efter som jag i möjligaste mån avhåller mig från att äta gluten, mjölkprodukter, socker och stärkelse har jag fått ändra mina frukostvanor radikalt. När man tänker efter innehåller nästan allt du äter till frukost någon form av dessa saker - eller ett gäng med härliga tillsatser (t.ex. i diverse pålägg som kaviar, korv, leverpastej mm.). Mycket av den mat jag förr åt innehöll massor av energi men ingen näring. Detta gör att kroppen skriker efter näring - vilket gör att du blir hungrig snart igen - och då äter vi ännu mer, det hela blir till en ond cirkel.

Så sen jag bytte ut mina matvanor har också innehåll i skafferi och kyl fått ett helt nytt innehåll. In med näringen och ut med energirika kaloribomber. In med hälsan och ut med sjukdomsframkallande mat.

Numera kokar jag nästan alltid ett eller två ekologiska ägg till frukost och gör en härligt närade smoothie. Jag gör nästan alltid dubbel sats så räcker det till två dagar.

Detta har jag i min smoothie:

 • Vatten
 • Något bär (blåbär, hallon, björnbär, jordgubbar ed.). Bären är smockfulla med vitaminer och antioxidanter.
 • En avocado - mättande och bra fett.
 • Något bladgrönt t.ex. babyspenat, magold eller ruccola
 • krossade linfrön
 • Chiafrön
 • Brännässelpulver
 • kokosfett
 • havtornspulver
 • Vetegräspulver
Jag kan riktigt känna hur kroppen sägger, HURRA! När jag suger i mig denna härliga vätska. Naturligtvis kan man variera sin smoothie i oändlighet efter smak och tycke.

Tänkte skriva lite mer om några av de saker jag har i smoothien:

Chiafrön: Innehåller stora mängder Omega-3-fettsyror samt är en bra källa till protein, mangan och kalcium. När fröna hamnar i tarmen utvecklar de också en slags geleliknande massa som är väldigt bra på att suga upp gifter ut tarmen.

Krossade linfrön: Även dessa frön är en bra källa till omega 3. De innehåller också bra kostfibrer och mineraler. För att du ska kunna ta upp näringen ur linfrön behöver de var krossade. De ska också förvaras mörkt och svalt eftersom dessa fetter är känsliga och lätt härsknar annars. Att tänka på är också att krossade linfrön innehåller en del giftiga ämnen som vätecyanid som blockerar syretransporten till kroppens celler. Därför ska man inte äta mer än 1-2 matskedar om dagen.

Hela linfrön behöver man dock inte begränsa mängden av. De bildar en geleliknande massa i tarmen vilket ger en lätt laxerande effekt, vilket kan hjälpa den som har trög mage.

Brännässlepulver: Är en riktig naturlig dundervitamin, innehåller ca 70 olika hälsobringande ämnen. bl.a. amonisyror, järn, koppar, klorofyll, fosfor, folsyra, kalcium, kalium, krom, kisel, magnesium, mangam, vitamin C och flavionider.

Havtornspulver: Rik på vitamin A, C, E, K och vissa av B-vitaminerna. Också rik på omega 6 och omega 3-oljor. 1 havtornsbär innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin. Forskning har också visat att bäret kan stärka immunförsvaret.

Vid senare tillfälle ämnar jag göra ett helt inlägg om vetegräs och bladgröna grönsaker.

Men önskan om en härlig dag till er alla!1 kommentar:

 1. Hej
  Ser att ni gillar Havtorn och förstått hur nyttigt det är.
  Vill ni beställa mer är ni välkommna. Vänligen Fredrik

  www.larssens.se

  SvaraRadera