måndag 22 oktober 2012

Vitlök

Vitlök är ett av naturens undermedel mot åldrande. Om man vill leva friskt och länge ska man förse sina celler med denna gamla medicinalväxt. I försök i Japan har man fått  råttor att leva längre med vitlök. Löken är ett koncentrat av minst 400 kemiska ämnen, däribland många antioxidanter (= hjälper oss att neutralisera fria radikaler vilka kan orsaka sjukdom). När du äter av den regelbundet kommer din kropp också att producera större mängder av kroppsegna antioxidanter (enzymerna katalas och glutation).

Färsk vitlök innehåller bl.a dessa mineraler o vitaminer:

  • Folat.
  • Järn.
  • Magnesium.
  • Mangan.
  • Fosfor.
  • Kalium.
  • Selen.
  • Zink.
  • B1-vitamin.
  • B2-vitamin.
  • Niacin.
  • C-vitamin.
  • Kalcium


  • Vi har väl alla hört rådet att äta vitlök vid en förkylning. Detta beror på att vitlök stärker immunförsvaret. Detta sker bl.a. genom att vitlöken är probiotisk och prebiotisk. Att vitlök är prebiotisk innebär att den innehåller näringsämnen som de nyttiga bakterierna i kroppen behöver och att den är probiotisk innebär att vitlök bär med sig nya nyttiga bakterier in i kroppen. Vitlök stärker immunförsvaret också genom att stimulera macrofager och T-celler att angripa bakterier vid virusinfektion. Försök i provrör och på djur har visat att vitlök är verksamt mot flera typer av bakterier, virus, svampinfektioner och inälvsparasiter. 

    Svavelföreningar i vitlöken kan också hjälpa kroppen att rensa sig från gifter och tungmetaller.

    Man har i studier sett att människor som äter mycket vitlök är mindre benägna att drabbas av vissa former av cancer . Vitlök kan dessutom hjälpa att hejda cancer som redan brutit ut. Försök visar att rå vitlök hämmar tillväxten av cancerceller.

    En färsk vitlöksklyfta om dagen sänker också kolesterolvärdet, ett par klyftor hade samma verkan som kolesterolsänkande medicin. I flera studier gjorda i tyskland kunde man dessutom se en blodtryckssänkning hos människor med högt blodtryck efter tre månaders mumsande av löken. Den hjälper också hjärtat genom att tunna ut blodet och hindra att blodplättar klibbar fast i varandra eller på kärlväggen. Efter en infarkt kan vitlök delvis hjälpa att läka skadade artärer vilket resulterar i att återfallen är färre bland dem som äter vitlök.

    För bäst effekt ska vitlöken ätas rå (enzymer och antioxidanter dör vid tillagning), men även uppvärmd har vitlöken många positiva egenskaper kvar. 1-3 klyftor om dagen är en lagom dos. Äter man mer än så kan man få problem med magen. Konsumtion av 7-10 klyftor om dagen har lett till magblödningar och giftverkan. Ät därför inte allt för mycket av denna hjälpande växt, lagom är bäst :)

    Tips: Krossa ett halvt kg vitlök, lägg det i en kruka tillsammans med saften av 24 citroner och låt stå övertäckt i 24 dagar. Ta sedan en tesked varje kväll - gammalt Ukrainskt recept mot ålderdomssvaghet.

    Källor: Sluta åldras nu - Jean Carper, Nyfikenvital.org

    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar