onsdag 3 oktober 2012

Tänk på andningen!

För att bli så här avslappnad krävs god andningsteknik :)

Har du någon gång funderat kring hur du gör när du andas? Det hade i alla fall inte jag gjort tills för några år sedan. Det är ju liksom något man bara gör ständigt utan att lägga någon tankekraft vid. Men faktum är att rätt andningsteknik kan hjälpa dig att minska stress och förbättra hälsan.

Det finns ett starkt samband mellan andning, tankar och känslor. När vi blir arga tenderar vi att hålla andan och vid stress ökar andningsfrekvensen och du andas ytligare. När vi andas fel vår vi en obalans mellan syreupptagning och koldioxidutandning. Det är därför ambulanssjukvårdarna får panikslagna människor att andas i en påse, den snabba andningsfrekvensen har gjort att dessa människor har för mycket syre i blodet och då blir yra och känner sig svaga.

Vid långvarig stress (eller över huvud taget när vi andas fel)  blir det dock tvärtom, vi får för mycket koldioxid kvar i blodet. Precis som när man eldar en brasa med för lite syre leder detta till dålig förbränning och giftiga ämnen bildas. Samma sak händer i kroppen - obalansen får det att bildas massa onödiga gifter i kroppen. Detta kanske inte är ett stort problem om du gör det en liten stund, men tänk på alla dem som i åratal andas ytligt och fel (jag räcker upp handen) - vad gör detta med vårt innandöme?

Barn andas naturligt med buken men många vuxna mitt i vardagscirkusen har glömt bort hur man gör och går igenom livet med en ytandning. När du andas ytligt skickar du signaler till kroppen att sätta på alla stressystem. Du kan alltså skapa mer stress av att andas fel. Den goda nyheten är dock att vi själva genom att ta kontroll över andningen kan minska av stressignalerna och förhoppningsvis bli lugnare. Om vi är arga, rädda eller nervösa kan vi bli hjälpa genom att andas med magen istället för uppe i bröstet.

Hur ska vi då andas? Man kan utgå från en gäspning som är djupaste andetag vi kan ta. Att gäspa balanserar vårt spänningstillstånd, det piggar upp oss om vi är trötta och lugnar ner oss om vi är stressade. Så att gäspa borde egentligen ses som väldigt fint istället för otrevligt.

Djup och effektiv andning går ända ner i buken. Buken vidgar sig framåt, åt sidorna och även bak mot ryggen. Andningsrörelserna ska kännas ända ner i magen och bäckenbotten för att succesivt sprida sig upp i bröstkorgen. Andningen ska också börja genom näsan eftersom näsan, renar, fuktar och värmer upp inandningsluften.

Du kan göra följande övning varje dag för att återinlära den naturliga andning du hade som barn: Tänk dig andningen som en fyrkant som du följer i tanken när du andas. Räkna till tre samtidigt som du andas in under första delen av fyrkanten. Vila på "full" lunga och räkna till tre på andra delen. Andas ut och räkna till tre på tredje delen. Till slut vilar du på tom lunga samtidigt som du räknar till tre på fjärde delen. Gör om detta mins 10 gånger.Försök att andas i lugn och jämn takt och slappna av mer för varje andetag. Detta är en enkel övning som du kan göra på en eller ett par gånger under dagen för att hitta tillbaka till din urspungliga andning. Du kan också använda dig av övningen i en stressad situation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar